Home > Community > Forums > PCB Design > PSPICE Model for TL494

Email

* Required Fields

Recipients email * (separate multiple addresses with commas)

Your name *

Your email *

Message *

Contact Us

* Required Fields
First Name *

Last Name *

Email *

Company / Institution *

Comments: *

 PSPICE Model for TL494 

Last post Wed, Mar 6 2013 12:43 AM by tltoth. 11 replies.
Started by ipoloton 04 Feb 2009 02:40 PM. Topic has 11 replies and 10689 views
Page 1 of 1 (12 items)
Sort Posts:
  • Wed, Feb 4 2009 2:40 PM

    • ipoloton
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Feb 4 2009
    • Posts 1
    • Points 35
    PSPICE Model for TL494 Reply

    Hi,

    I am designing a circuit with TL494. When I run my model in ORCAD it gives me many of this annoying error: Less than 2 connections at node. The nodes are all connected tothis TL494.

    I've been told that this model is just for schematic purposes and I cannot use it for simulation. So, does anyone have any idea what I can do?

     I hope I get some answers on this question since there is not similar answered question on the web as so far I've search.

     Thanks

    Filed under: , , ,
    • Post Points: 35
  • Thu, Feb 5 2009 3:12 AM

    • oldmouldy
    • Top 10 Contributor
    • Joined on Tue, Jul 15 2008
    • Woking, Surrey
    • Posts 1,387
    • Points 23,625
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply

    The part might be just for schematic purposes and there would no model associated with it and therefore it would be ignored for the purposes of simulation - as in "no pspice template ignoring"

    A quick search did not show any simulation models for this device from te manufacturers. If you have a simulation model, you might find that adding some large value, like 1G, resistors to the pins to complete the circuit.

    I suspect however that this issue has nothing to do with pspice and everything to do with an incomplete circuit.

    • Post Points: 20
  • Mon, Jan 17 2011 9:07 PM

    • Wang23uu
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Jan 18 2011
    • Posts 1
    • Points 5
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply

    ^^

    • Post Points: 5
  • Mon, Feb 25 2013 6:43 AM

    • RYU1
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Sep 18 2012
    • Posts 3
    • Points 90
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply
    When I simulated Tl494  complete circuit I got following  error.
     
    ERROR -- Model D1 used by X_U1.xinsttl494.X_U3.D1 is undefined
    ERROR -- Model D1 used by X_U1.xinsttl494.X_U3.D2 is undefined
    Pls help me to debug 
    • Post Points: 20
  • Mon, Feb 25 2013 6:57 AM

    • tltoth
    • Top 50 Contributor
    • Joined on Fri, Aug 29 2008
    • Miskolc, Hungary
    • Posts 190
    • Points 2,825
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply

    The question is, where did you get this model from. It doesn't seems to me an orcad provided device and for this reason your awbtl494 model is not complete.The part describing the model of D1 is missing.

    Try to search the web for a complete model.

     

     

    • Post Points: 35
  • Tue, Feb 26 2013 3:46 AM

    • alokt
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Fri, Aug 22 2008
    • Noida, Uttar Pradesh
    • Posts 241
    • Points 3,470
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply

    You are running the Lite version (demo) installation of PSpice. Lite version does not support advanced PWM model like TL494. You need to this circuit in licensed version of PSpice.

    • Post Points: 5
  • Fri, Mar 1 2013 10:33 PM

    • RYU1
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Sep 18 2012
    • Posts 3
    • Points 90
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply

    Hi,

    The model tl494 I used is provided by cadance (Orcad Capture)16.3 not  lite version.Why the model is not working??

     

    • Post Points: 20
  • Mon, Mar 4 2013 12:07 AM

    • tltoth
    • Top 50 Contributor
    • Joined on Fri, Aug 29 2008
    • Miskolc, Hungary
    • Posts 190
    • Points 2,825
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply

     Check if you have PSpice with Advanced Analysis (PSpice AA) option. If not, that must cause the problem. (I mean license)

    • Post Points: 20
  • Mon, Mar 4 2013 4:32 AM

    • RYU1
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Sep 18 2012
    • Posts 3
    • Points 90
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply
    Pspice  Advanced Analysis is also there...I also have the licence...
    • Post Points: 50
  • Mon, Mar 4 2013 5:45 AM

    • tltoth
    • Top 50 Contributor
    • Joined on Fri, Aug 29 2008
    • Miskolc, Hungary
    • Posts 190
    • Points 2,825
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply

    Then try to reinstall your software because your circuit (test2.zip) worked on my system.

    OrCAD 16.2.0.s003 OrCAD(R) PCB Designer with PSpice(R), PSpice(R) Advanced Analysis Option

     

    • Post Points: 5
  • Tue, Mar 5 2013 4:42 AM

    • vin5488
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Fri, Nov 18 2011
    • Posts 27
    • Points 465
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply

     Hi,

    tl494 is not a pspice model. Always make sure that whenever you are simulating the models has to be from pspice. For the current part tl494 doesn't contain the pspice model. tl494/controller this part contains the pspice model you can use this component.

    If the pspice model is not there then we have a workaround for that.

     

    I'm not sure which coponent you want to use, Regulator or Controller.

    When you click on add library(<install dir>\tools\capture\library\pspice) make sure you add all the libraries from this path.

     

    Regards,

    Vinay

    • Post Points: 5
  • Wed, Mar 6 2013 12:43 AM

    • tltoth
    • Top 50 Contributor
    • Joined on Fri, Aug 29 2008
    • Miskolc, Hungary
    • Posts 190
    • Points 2,825
    Re: PSPICE Model for TL494 Reply

    Here is your circuit. There is no problem with your TL494. It has a PSpice model associated, but requires Advanced Analysis license.

    So, double check your PSpice AA license and reinstall the software if necessary.

     


    • Post Points: 5
Page 1 of 1 (12 items)
Sort Posts:
Started by ipoloton at 04 Feb 2009 02:40 PM. Topic has 11 replies.