Home > Community > Forums > PCB Design > Voids in silkscreen shapes not rendering in gerbers

Email

* Required Fields

Recipients email * (separate multiple addresses with commas)

Your name *

Your email *

Message *

Contact Us

* Required Fields
First Name *

Last Name *

Email *

Company / Institution *

Comments: *

 Voids in silkscreen shapes not rendering in gerbers 

Last post Wed, Sep 24 2008 9:55 PM by redwire. 5 replies.
Started by Mattski 23 Sep 2008 03:54 PM. Topic has 5 replies and 2473 views
Page 1 of 1 (6 items)
Sort Posts:
  • Tue, Sep 23 2008 3:54 PM

    • Mattski
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Jul 25 2008
    • Posts 10
    • Points 185
    Voids in silkscreen shapes not rendering in gerbers Reply

    I am using OrCAD PCB Editor 16, and I am creating a static shape with a void inside on the Package Geometry Silkscreen Bottom layer.  When I zoom out far enough, the void disappears in the main editor view, and when the Gerber file is created the shape remains solid and voidless.

     I found that this happens both for large and small voids, and circular, rectangular, and polygonal.

     Any ideas on how to fix this?

    • Post Points: 20
  • Tue, Sep 23 2008 4:06 PM

    • redwire
    • Top 10 Contributor
    • Joined on Thu, Jul 17 2008
    • Allen, TX
    • Posts 880
    • Points 13,550
    Re: Voids in silkscreen shapes not rendering in gerbers Reply

     Hmmm..not seeing that here (16.01 s32) so it should not be a problem.

    Question: what type of artwork are you generating? RS274X?

    Have you set the Shape->Global Dynamic Params->Void Controls properly? 

    • Post Points: 20
  • Tue, Sep 23 2008 4:25 PM

    • Mattski
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Jul 25 2008
    • Posts 10
    • Points 185
    Re: Voids in silkscreen shapes not rendering in gerbers Reply

     I'm using 16.0 s050 (3/25/08).

     I'm using RS274X.

    It is a static shape, so I thought Global Dynamic Params only applied to dynamic copper shapes, but I did try playing around with the Void controls in the shape's parameter settings, making the "suppress shapes less than" value very low, and also making the minimum aperture very small.

     I did just find something interesting, in GerbTool, which I am using to view my files, it seems to correctly render the voids in the preview section of the import dialog box, but then it fails to do so once it is imported.

    • Post Points: 20
  • Tue, Sep 23 2008 6:08 PM

    • redwire
    • Top 10 Contributor
    • Joined on Thu, Jul 17 2008
    • Allen, TX
    • Posts 880
    • Points 13,550
    Re: Voids in silkscreen shapes not rendering in gerbers Reply

    Hmmm...you may have found the problem: the viewer.  Post the gerber and I can check.

    I use an old copy of CamTastic. 

    • Post Points: 20
  • Tue, Sep 23 2008 6:17 PM

    • Mattski
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Jul 25 2008
    • Posts 10
    • Points 185
    Re: Voids in silkscreen shapes not rendering in gerbers Reply

     Here is an example I made with several square and circular voids of different sizes.  All of them show up in GerbTool's preview, but disappear once imported.

    • Post Points: 20
  • Wed, Sep 24 2008 9:55 PM

    • redwire
    • Top 10 Contributor
    • Joined on Thu, Jul 17 2008
    • Allen, TX
    • Posts 880
    • Points 13,550
    Re: Voids in silkscreen shapes not rendering in gerbers Reply

     How's it look? :)  I think you might need a different viewer.


    • Post Points: 5
Page 1 of 1 (6 items)
Sort Posts:
Started by Mattski at 23 Sep 2008 03:54 PM. Topic has 5 replies.