Home > Community > Forums > Custom IC Design > default settings for ViVa waveform viewer

Email

* Required Fields

Recipients email * (separate multiple addresses with commas)

Your name *

Your email *

Message *

Contact Us

* Required Fields
First Name *

Last Name *

Email *

Company / Institution *

Comments: *

 default settings for ViVa waveform viewer 

Last post Mon, Jul 14 2014 5:34 AM by Andrew Beckett. 6 replies.
Started by vivkr 21 Aug 2012 06:51 AM. Topic has 6 replies and 2567 views
Page 1 of 1 (7 items)
Sort Posts:
  • Tue, Aug 21 2012 6:51 AM

    • vivkr
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Mon, Oct 12 2009
    • Posts 49
    • Points 860
    default settings for ViVa waveform viewer Reply

    Is there any way to change/define default settings for ViVa waveform viewer? I usually start my simulations with a script instead of directly via ADE-L and view the results using the standalone ViVa viewer.

    As I typically want to save the plots for embedding in reports, I need to make the traces fatter ("bold") which is very painful if one has to do it by hand for all the curves. 

    How can I change this so that the traces are plotted bold by default? I'd also be glad to know what other settings I can modify at ViVa startup.

    Thanks,

    Vivek

    • Post Points: 5
  • Wed, Aug 22 2012 12:52 AM

    • vivkr
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Mon, Oct 12 2009
    • Posts 49
    • Points 860
    Re: default settings for ViVa waveform viewer Reply

     Found the solution. It is possible to define environment variables for ViVa in the .cdsenv file.

    In my case, I used 

    wavescan.trace lineThickness string "bold"

    This got me what I wanted. The ViVa help button turned out to be pretty useful in this case. Ought to have checked before posting.

    Vivek

    • Post Points: 20
  • Fri, Dec 7 2012 10:08 AM

    • joeg123
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Aug 1 2012
    • Posts 1
    • Points 20
    Re: default settings for ViVa waveform viewer Reply

     Thats interesting when i select help-->contents and search for 

    "wavescan.trace" it can find that anywhere.

     

    If i search on "line" I do find

    viva.trace lineThickness tring "fine" nil

    Which when i place this in the cdsenv file  changing the fine to bold and correcing the misspelled "tring" it doesn't work until you remove the "nil" from the back end.

    This works from the command line,

    envSetVal("viva.trace" "lineThickness" 'string "medium")

    • Post Points: 20
  • Sat, Dec 15 2012 8:17 AM

    Re: default settings for ViVa waveform viewer Reply

    These variables are only used for standalone ViVA use. If you are plotting signals from ADE, the line thickness and colours and line styles are controlled by the display.drf settings for layers y0-y9; this is so that probed nets show the same style and colour as they do in the corresponding schematic.

    Regards,

    Andrew.

    • Post Points: 20
  • Wed, Jul 2 2014 8:42 AM

    Re: default settings for ViVa waveform viewer Reply

    Viva for me *is* being launched by ADE, so using the viva.trace variables isn't working as Andrew warns.

    I tried changing definition of y0 using the DRM, but this *also* had no effect on the yellow trace plotted by viva.

     The default trace thickness is so thin as to be almost invisible on initial display, and certainly invisible once snapped and inserted into a presentation and shown on a projector.

    If possible, I'd also like to default to sold line vs dotted, AND to use a white background with black axes.

    Some of the viva settings seem relevant based on names but don't seem to have any effect.  Of all of these settings, only the first seems to do anything:

      viva.axis font string "Default,12,-1,5,75,0,0,0,0,0"

      viva.axis minorGridForeground string "white"

      viva.axis background string "white"

      viva.axis foreground string "black"

      viva.axis majorGridForeground string "white"

      viva.trace lineThickness string "medium" 

    And as long as I'm asking for the moon, any way to make the grid color be something other than "almost exactly the same as the background" ? 

     It is clear that the defaults for this tool were selected by someone that doesn't need to use this tool. 

    • Post Points: 35
  • Wed, Jul 2 2014 10:27 AM

    • smlogan
    • Top 75 Contributor
    • Joined on Tue, Jun 10 2014
    • Posts 105
    • Points 1,800
    Re: default settings for ViVa waveform viewer Reply

     Dear Jeff,

     > Some of the viva settings seem relevant based on names but don't seem to have any effect.

    The number of variables that are actually implemented is limited.To find out which variables are available to set, look in the following file:

    <IC615_install_dir>/tools/dfII/etc/tools/viva/.cdsenv

    The variables that are not commented out have been implemented.

    To modify the variables permanently from your .cdsinit file, I've included a sample of the section of my .cdsinit file:

    ; ViVa default fonts to Clean

    ; Added from Wayne Ingram's note on 7/24/2013
    ;
    ; If customer is setting font related cdsenv variables in .cdsinit (via envSetVal API),
    ; there's a requirement to load the 'viva' context _before_ any envSetVal call is made.
    ; This can be achieved by the following in the .cdsinit file:

    loadContext(strcat(prependInstallPath("etc/context/") "viva.cxt"))
    callInitProc("viva")

    envSetVal("viva.graph" "titleFont" 'string "Clean,12,-1,5,55,0,0,0,0,0")
    envSetVal("viva.axis" "font" 'string "Clean,12,-1,5,50,0,0,0,0,0")
    envSetVal("viva.horizMarker" "font" 'string "Clean,12,-1,5,50,0,0,0,0,0")

    I hope this helps,

    Shawn

     

    • Post Points: 5
  • Mon, Jul 14 2014 5:34 AM

    Re: default settings for ViVa waveform viewer Reply

    Jeff Sonntag:
     It is clear that the defaults for this tool were selected by someone that doesn't need to use this tool. 
     

    Sounds a bit odd. I use this tool a lot, and the defaults are generally reasonable for me... 

    Not clear which version you're talking about, but if you have an issue, then you should contact customer support. Maybe there's an issue where we are not taking into account your environment properly.

    Note that the y0-y9 layers (or rather the packets used by those layers) are used to draw the traces for signals plotted as outputs in ADE. This is so that lines on the schematic are probed with the same color/style as the graph. Waveforms plotted as a result of calculator expressions don't use y0-y9 but should be more guided by the cdsenv defaults.

    As for the settings, as Shawn said, some haven't been implemented (some are there historically still because of the Java version of ViVA). For example, the viva.axis background hasn't been implemented - instead you need to use:

    viva.rectGraph       background      string  "white"

    If that's set, you can set the viva.axis foreground to black. You could set the axis foreground to some other colour, but there is automatic sense in there to stop you plotting black on black or white on white. So setting the rectGraph background to white will automatically make the axis labelling black.

    The lineThickness works OK for me.

    I don't think the major/minor grid colours can currently be changed, That's one for customer support if it's not to your liking.

    Regards,

    Andrew.

    • Post Points: 5
Page 1 of 1 (7 items)
Sort Posts:
Started by vivkr at 21 Aug 2012 06:51 AM. Topic has 6 replies.